sunnuntai 24. huhtikuuta 2011



PELON AIHEET


Me ihmiset pelkäämme monenlaisia asioita, mutta emme yleensä osaa pelätä niitä asioita, joita meidän pitäisi pelätä. Joku pelkää mennä metsään ja joku pelkää kävellä kaupungissa. Joku pelkää ruoan lisäaineita ja joku amalgaamia. Joku pelkää vesijohtovettä ja joku petoeläimiä.  Maasäteily sekä magneetti- ja sähkökentätkin ovat pelonaiheita, samoin uraanikaivos ja ydinvoimala.  Lappeenrannan ja Senaatti-kiinteistön virkamiehet pelkäävät majavia.

Kun sitten katsomme tilastoja ja tutkimuksia, niin voimme todeta, ettei mikään edellä sanotuista nouse niissä näkyviin. Niitä ei siis tarvitse pelätä.  Todellisia pelonaiheita on neljä. Näitä kaikkien ihmisten tulisi ehdottomasti pelätä. Ne ovat

-         liikkumattomuus
-         lihavuus
-         tupakointi
-         vähäistä suurempi alkoholinkulutus

Noiden neljän riskin toteutumisen tiliin menee ainakin 80 %:ia suomalaisten sairastumisista ja kuolemista.

Kaksi riskiä yhdessä on itse asiassa enemmän kuin kaksi, sillä riskit vahvistavat toisiaan. Toisaalta liikkumaton, joka aloittaa kuntoliikunnan voi sillä jossain määrin eliminoida muita riskejä.

Lihavuuden toteamiseen ei enää suositella painoindeksiä ainakaan yksinään. Vyötärönympärys on yksinkertainen mittari. Ylittäessään naisilla 80 cm ja miehillä 95 on syytä aloittaa laihtuminen. Vielä parempi mittari on vyötärön ja lantion suhde. Naisilla sen olisi oltava pienempi kuin 0,8 ja miehillä pienempi kuin 1.  Väestön lihoessa on julkisuudessakin alkanut näkyä entistä enemmän lihavuutta ymmärtäviä kannanottoja. Se asia ei kuitenkaan ole muuttunut mihinkään, että ylipaino on syynä monenlaisiin vakaviin sairauksiin.

Tupakointi ja vähäistä suurempi alkoholinkulutus ovat yhdessä tekijöitä, jotka selittävät varmasti yli puolet kaikista syövistä Suomessa. Tapanani on flaneeraamista harrastaessani kulkea muutaman kerran vuodessa Meilahden sairaala-alueella. Siellähän on mainiot kävelyreitit, kuten sairaala-alueella kuuluu ollakin. Reittini kulkee myös HUS:n syöpäklinikan ohi.  Ulkona klinikan pääoven lähistöllä on aina yksi tai useampi mies tai nainen, jonka vieressä on pyörien varassa kulkeva teline. Telineen yläosaan on kiinnitetty pullo, josta sytostaatti eli solumyrkky valuu potilaan valtimoon. Onko klinikka niin ruuhkainen, etteivät kaikki sytostaattia saavat mahdu sisään?   Ei sentään, mutta kun sisällä ei saa tupakoida, niin on oltava ulkona. Minua on hämmästyttänyt se, että potilaiden joukossa näyttää olevan myös nuoria miehiä ja naisia.

Tiedot passiivisen tupakoinnin vaarallisuudesta on vaihdellut vuosien aikana. Viime viikolla eli marraskuussa 2010 YK:n terveysjärjestö WHO julkaisi oman tutkimuksensa. Sen mukaan vuosittain maailmassa kuolee jopa 600 000 tupakoimatonta ihmistä tupakansavusta johtuviin sairauksiin. Joka kolmas heistä on lapsi. Aikuisista kuolleista puolet on miehiä ja puolet naisia. Kuolinsyyt ovat tupakansavun aiheuttamat sydänsairaudet, hengitystieinfektiot, astma ja keuhkosyöpä. ”Kuolleisuutta voitaisiin vähentää selvästi toimeenpanemalla lakeja, jotka kieltävät tupakoinnin julkisilla paikoilla. Se alentaisi myös terveydenhuollon kuluja", sanoi päätutkija Annette Pruss-Ustun The Lancet -lehdessä.

Ainakin minun on mahdotonta katsoa hymyilemättä lihavia ja tupakoivia mielenosoittajia uraanikaivoksen tai ydinvoimalan vastaisessa mielenosoituksessa. Uraanikaivos ei vaaranna heidän terveyttään, eikä ydinvoimalakaan. Todellisen uhan he näkevät katsomalla peiliin.

Vähäinen alkoholinkäyttö saattaa jopa olla terveellistä, mutta silloin puhutaan pienistä määristä alkoholia. Kun kulutus ylittää kaksi annosta vuorokaudessa tai viisi annosta viikossa, alkavat haitat voittaa hyödyt.  Naisilla haitaton määrä on jopa pienempi. Annos tarkoittaa 3,3 dl:n vetoista pulloa keskiolutta tai 1,2 dl mietoa viiniä tai 0,4 dl väkevää viinaa. Kenenkään täysin raittiin ihmisen ei kannata aloittaa alkoholinkäyttöä sen mahdollisten positiivisten vaikutusten vuoksi.

Edellä mainittua suuremmat määrät alkoholia aiheuttavat Suomessa monenlaisia haittoja. Vähäistä suurempi alkoholinkulutus lisää erilaisten sairauksien esiintymistodennäköisyyttä, mutta se on myös syy suurimpaan osaan rikoksista.  Väkivaltarikosten tekijöistä ja uhreista molemmista on noin 80 % alkoholin vaikutuksen alaisina väkivaltarikosten tapahtuessa. Myös varkaus- ja ryöstötapauksissa tekijä on usein enemmän tai vähemmän juovuksissa. Tästä johtuu se omituiselta näyttävä seikka, että taloudellisesti huonojen suhdanteiden aikana rikollisuus Suomessa vähenee, vaikka sen voisi olettaa lisääntyvän. Selitys on se, että heikkojen suhdanteiden aikana ihmisillä on vähemmän rahaa alkoholin ostamiseen. Tästä lähtökohdasta voisi tehdä sellaisenkin johtopäätöksen, että alkoholin saatavuuden vaikeuttaminen on paras tapa vähentää rikollisuutta. Lisäksi se tietysti vähentäisi sairastavuutta ja kuolleisuutta.

Mitkähän muuten ovat Suomen vaarallisimmat eläimet?  Nehän ovat ampiainen ja koira. Näiden kahden eläimen kontolle menevät lähes kaikki ihmisten vammautumiset ja kuolemat, jotka eläimet Suomessa aiheuttavat. Jotkut haluaisivat lisätä tähän hirven, mutta hirvikolareissa minusta on vaikuttavana tekijänä hirveä enemmän puutteellinen turvallisuuskulttuurimme eli ajoneuvon kuljettajan korvienväli.

Entäs mikä mahtaa olla Suomessa sallituista, E -koodatuista lisäaineista vaarallisin?  No tietenkin suola eli natrium. Useimmat tutkijat ovat sitä mieltä, että jos ruokasuola nyt keksittäisiin, niin se ei saisi myyntilupaa.

Tässä on mukava ote Eviran julkaisemasta elintarvikkeiden lisäaineita käsittelevästä esitteestä:

"Mistä on pienet puolukat tehty?

Vedestä, sokerista, kuiduista, vitamiineista, kivennäisaineista, hapoista (E 200, E 210), hyytelöimisaineista (E 440), väriaineista (E 160a, E 163) ja aromeista.
Niistä on pienet puolukat tehty."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti