perjantai 12. elokuuta 2011

PRESIDENTINVAALIT JA EU, NIINISTÖ, LIPPONEN, HAAVISTO, SOINI

Politiikan tutkija Ville Pernaa ennakoi tänään Radio Suomessa, että EU:sta on tulossa yksi pääteema presidentinvaaleja edeltävässä keskustelussa.   Pelkään pahoin hänen olevan oikeassa. Luultavasti presidenttiehdokkaat kertovat kysymättä ja kysyttäessä mielellään kantansa myös Suomen sisäpoliittisiin asioihin, kuten eriarvoisuuden lisääntymiseen, työttömyyteen, kuntien palveluihin ja budjettivajeseenkin.

Meidän äänestäjien olisi kuitenkin syytä muistaa se, että jo nykyisen perustuslain mukaan presidentin toimenkuva on johtaa Suomen ulkopolitiikka yhteistyössä valtioneuvoston eli hallituksen kanssa.

Suomen ulkopolitiikka tarkoittaa Suomen suhteita EU:n ulkopuolisiin valtioihin, kuten Kiinaan, Venäjään, Yhdysvaltoihin ja Dalai Lamaan.  Presidentillä ei ole päätösvaltaa EU:ta koskevissa asioissa eikä sisäpoliittisissa asioissa. Älä siis ilman muuta äänestä sitä presidenttiehdokasta, joka on kanssasi samaa mieltä EU:sta, vaan mieti häntä neuvottelupöydässä Kiinan, Venjän tai Yhdysvaltojen presidentin tai vastaavan kanssa.

EU -asioiden valmistelu ja niistä päättäminen kuuluvat eduskunnalle ja hallitukselle. Tämä koskee myös EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa.  Kansalaisille tärkeimmistä, arkeen vaikuttavista asioista, kuten kuntien palveluista  päättävät hallitus, eduskunta ja kunnanvaltuustot. Presidentti ei voi niihin vaikuttaa juuri tavallista kansalaista enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti