keskiviikko 24. elokuuta 2011

PALKANKOROTUSEN SIJAAN VERONALENNUKSIA?

Pääminiteri Jyrki Katainen on luvannut kai lähinnä palkansaajia edustaville järjestöille tuloveronalennuksia, jos järjestöt tyytyvät syksyn työmarkkinaneuvotteluissa vähäisiin palkankorotuksiin.

Toteutuessaan Kataisen ehdotus merkitsisi ensinnäkin vähintään kymmenien miljoonien eurojen tulonsiirtoa valtiolta eli meiltä veronmaksajilta työnantajille ja erityisesti paljon työvoimaa työllistäville suuryrityksille. Tietysti myös kunnat ja valtio itsekin työnantajana hyötyisivät tulonsiirrosta.

Toisin kuin monet ehkä luulevat Suomessa eivät palkat eivätkä muut työsuhde-edut ole korkeita vertailumaihimme verrattuina.

Palkansaajien on syytä muistaa myös se, että työeläkkeen, sairasvakuutuslain mukaisen päivärahan ja ansioperusteisen tyäöttömyysturvan suuruuden määrää palkka. Palkankorotus vaikuttaa niihin suurentavasti, mutta veronalennus ei.

Työnantajille ei näytä vähä olevan mitään, sillä teknologiateollisuuden työnantajajärjestö ehti jo moittia hallituksen budjettiehdotusta sen vuoksi, että se sisältää liian vähän tukea teollisuudelle.

Olem koko aikuisikäni ollut markkinatalouden puoltaja. Sinisilmäisenä uskoin aina 1990 -luvun alkuun asti, että ns. länsimaissa vallitsee markkinatalous.  Viimeiset 20 vuotta ovat kuitenkin osoittaneet sen, että länsimaiden ja USA:n yritykset tarvitsevat valtion tukea pärjätääkseen. Olenko siis ymmärtänyt väärin markkinatalouden käsitteen?  Palkaksi tuesta yritysten järjestöjen edustajien kuullaan usein vaativan valtioiden toimintojen alasajamista niiden kalleuden vuoksi. Niinpä!

Toisekseen tuloveronalennus merkitsee kasvavaa alijäämää valtion budjettiin.  Kataisella on tähän vanhastaan ratkaisu: Leikataan kansalaisten palveluja ja sosiaaliturvaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti