maanantai 27. kesäkuuta 2011

VOIN KULUTUS LISÄÄNTYY, VOIHAN ITKU!

Voin  kulutus on viime aikoina lisääntynyt Suomessa.  Voi on kuitenkin aivan yhtä vaarallista, kuin se on aina ollut. Voin kulutuksen lisääntyminen sekä kookoksen ja palmuöljyn suosio uhkaavat katkaista sen hyvän sydän- ja verisuonitautikehityksen, mikä Suomessa on jatkunut 1970 -luvulta asti.

Leivän päälle kannattaa laittaa pöytämargariinia, sillä nykyiset pöytämargariinit ovat terveellistä ja hyvää ravintoa meille ihmisille. Sitä paitsi nehän sopivat myös vegaaneille. Pöytämargariineissa on mm. transrasvaa vähemmän, kuin voissa (Fineli). Ruonlaittoon ja leivontaan sopinevar oliivi- ja rypsiöljy.

Alempana olevassa pitkässä kirjoituksessani "Tieteenfilosofiaa oikeassaolijoille" on myös kappale "ravinto ja laihtuminen". Siihen sisältyy tieto tutkimuksesta, jossa rotille syötettiin voin, kookoksen ja palmun kaltaista kovaa rasvaa. Tässä vähän tekstiä tutkimuksesta:

 ”30.11.2010 19:00
Tyydyttyneeltä rasvalta suojaava proteiini löytyi



Uuden Cell Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan paljon tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio johtaa massiiviseen tulehdusreaktioon ilman tältä tappavalta seuraukselta suojaavaa proteiinia.
"Hiirillä, joilla ei ollut tätä proteiinia ja jotka söivät suuria määriä tyydyttyneitä rasvoja, imusolmukkeet kasvoivat äärimmäisiin mittoihin", sanoi Sander Kersten Wageningen yliopistosta Hollannista. "En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa."
Kersten sanoi, että yhteys tyydyttyneen rasvan, tulehduksen ja kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen, välillä on tunnettu pitkään. Miksi tyydyttynyt rasva on niin vahingollista, ei kuitenkaan ole ollut lainkaan selvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti