maanantai 6. kesäkuuta 2011

RUOTSI SUOMEA EDELLÄ MYÖS YHTEISKUNNALLISELLA TASOLLA,

Ihmettelen alla olevassa "Tieteenfilosofiaa oikeassaolijoille" -kirjoituksessani sitä, että Suomeen on haettu  ideoita milloin Uudesta-Seelannista, milloin Irlannista, mutta miksei koskaan Ruotsista, joka selvästi on Suomea edellä paitsi jalkapallossa, myös taloudessa ja muutenkin yhteiskunnallisella tasolla.

No, nyt ETLA on julkaissut raportin Heja Sverige, jossa se vertaa Suomea Ruotsiin tai päinvastoin.  Raportissa ja sitä koskevissa kommenteissa on sorruttu siihen perusvirheeseen, että jokainen ottaa esille vain itselleen mieluisat seikat. Ruotsalainen yhteiskunta on kuitenkin kokonaisuus, kuten suomalainenkin.

Uudessa Tiede -lehdessä (6/2011) on uutisten joukossa uutinen "verotus tuo tyytyväisyyttä". Se vahvistaa aikaisemmat tutkimustulokset, mutta tutkimuksen ansio on tapa, jolla se on tehty. Se on laaja haastattelututkimus. Päätulos on se, ettäkaikenlaiset ihmiset ovat tyytyväisimpiä niissä maissa, joissa valtio puuttuu talouden kulkuun, verotus on kireää, mutta sen vastineeksi sosiaaliturva ja yhteiskunnalliset palvelut ovat korkealla tasolla.. Huomattavaa on se, että myös paljon veroja maksavat hyvätuloiset viihtyvät paremmin vahvan valtion maissa - siitäkin riippumatta, äänestävätkö he oikeistoa vai vasemmistoa.

Ruotsi on jo vuosikymmenien ajan ollut hyvinvointivaltio. Suomi on parhaimmillaan ollut 1980 -luvun lopussa pienoiskuva hyvinvointavaltiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti