sunnuntai 25. syyskuuta 2011

KEVYET VALKOSIPULIPERUNAT

Siivuta uuninuokaan kaksi keskikokoista perunaa ruokailijaa kohden. Älä kuori perunoita, mutta poista vihreät ja muut pahat kohdat perunoista.

Valmista lihalientä.  Kaada lihalientä perunaviipaleiden päälle niin, että viipaleet juuri ja juuri peittyvät. Purista siihen valkosipulia puolikas tai kokonainen kynsi ruokailijaa kohden riippuen siitä, kuinka voimakkaan valkosipulin maun haluat. Sekoita valkosipulimehu lihaliemeen sen, minkä perunoilta pystyt.

Laita vuoka uuniin ja anna kypsyä pitkään matalassa lämpötilassa esimerkiksi 120 C:ssä noin kahden tunnin ajan.

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

VIHAPUHETTA

Kristityt valkoihoiset suomalaiset tekevät 95 % kaikista Suomessa tehdyistä rikoksista.

Jos kristityt valkoihoiset suomalaiset karkoitettaisiin Suomesta, ei  Suomessa sen jälkeen tehtäisi rikoksia juuri lainkaan.

torstai 15. syyskuuta 2011

KOOKOMUS SUURIN, PERUSSUOMALAISET, SDP, KESKUSTA, VASEMMISTOLIITTO, VIHREÄT, RKP JA KD PIENEMPIÄ

Uudessa mielipidetutkimuksessa kokoomus on palannut Suomen suurimmaksi puolueeksi.

On hienoa äänestää kokoomusta.

On hienoa, kun hyvätuloisten tuloveroa alennetaan.

On hienoa, kun valtion talousarvioon syntyy aukko.

On hienoa, kun sen voi paikata leikkaamalla palveluja ja sosiaaliturvaa.

Palveluja ovat terveyden- ja sairaanhoito, vanhusten hoito, lasten päivähoito, lasten koulunkäynti- ja nuorten opiskelumahdollisuudet sekä teitten ja muitten väylien rakentaminen ja kunnossapito.

Sosiaaliturvaa ovat eläkkeet, sairas- ja työttömyysajan päivärahat ja sen sellaiset rupusakin hengissäpitäjät.

Katainen näyttää olevan lähes orgastisessa tilanteessa saadessaan puhua miljardisäästöistä.

Kokoomuksen suosio on ristiriidassa niiden lukuisten mielipidetutkimusten kanssa, jossa valtaosa suomalaisista ilmoittautuu kattavien palvelujen sosiaaliturvan kannattajiksi.

maanantai 5. syyskuuta 2011

OHJEITA IRTISANOJILLE, IRTISANOTTAVILLE JA YT –KOKOUSTEN (YT –NEUVOTTELUJEN) OSANOTTAJILLE



Mahdollisille ihmettelijöille tiedoksi se, että koulutukseni ja pitkän kokemukseni vuoksi olen yksi Suomen johtavista työsuhdeosaajista. Arvio ei ole omani.

Monissa yrityksissä ollaan aloittamassa yt –neuvottelut. Luovutan oman asiantuntemukseni maksutta käyttöönne. 

Työntekijä tarkoittaa tässä kirjoituksessa kaikkia palkansaajia.

Jos työnantajalla on puhtaat jauhot pussissa, mikä tarkoittaa sitä, että irtisanomis- tai lomautustarve on eri osapuolten selvästi nähtävissä, ei yt –neuvottelujen läpivienti kunniallisesti ole vaikeaa. Tilanne on toinen, jos motiivit lähteä  yt –neuvotteluihin ovat vilpilliset. Tällainen peruste voi olla esimerkiksi se, että työnantaja haluaa tunnesyistä eroon joistakin työntekijöistään korvatakseen heidät uusilla työntekijöillä.

Jos irtisanomisperusteet ovat kristallinkirkkaat, ei työnantajan kannata maksaa irtisanomisista enemmän, kuin laki ja työehtosopimukset määräävät. Minkäänlaisia työsuhteen päättämissopimuksia ei silloin tarvita. Palaan näihin sopimuksiin kirjoitukseni loppuosassa.

Työnantaja ei saa viivytellä yt –prosessin aloittamista, vaan aloittaminen eli kokouksen koollekutsuminen on tehtävä välittömästi sen jälkeen, kun työnantaja on huomannut toimenpiteitä edellyttävän tilanteen olemassaolon.

Jos toimenpiteiden kohteeksi joutuvien työntekijöiden määrä on pieni, kannatta yt –neuvottelut käydä suoraan näiden henkilöiden kanssa. Vain silloin, kun irtisanomisten, lomautusten tai osa-aikaistamisen kohteeksi joutuvien työntekijöiden määrä on niin suuri, että käytännössä olisi kohtuuttoman vaivalloista käydä neuvottelut suoraan työntekijöiden kanssa, voi neuvottelut käydä henkilöstöedustajien kanssa. Henkilöstöedustajat ovat ao. luottamusmiehet, jos heidät on valittu. Ellei luottamusmiehiä ole, on henkilöstölle annettava mahdollisuus valita keskuudestaan neuvottelijat. Oman kokemukseni mukaan luottamusmiesten kanssa on helpointa neuvotella. He ovat oppineet neuvottelutaitoa ja tietävät, ettei kaikkia omia tavoitteita voi saavuttaa, vaan kompromisseihin on suostuttava.  Näin saadaan useimmiten myös henkilöstön kannalta paras vaihtoehto.

Yt –neuvottelujen kulku on selostettu monen liiton ja vastaavan www –sivuilla, joten en lähde toistamaan sitä. Toimihenkilöliitolla mm. on melko hyvä ohje: http://www.toimihenkilounioni.fi/web/easypagepro/index.php?id=7188 

Muutosturva on tärkeä asia. Siihen kuuluu mm. työllistymissuunnitelma, jonka työ- ja elinkeinotoimisto tekee saatuaan työnantajalta irtisanotun työnhakijan koulutus- ja kokemustiedot. Työnantaja ei voi lähettää tietoja ilman ao. työntekijän lupaa, mutta irtisanotun työntekijän kannattaa ottaa asia omakseen, sillä hyväksytty työllistymissuunitelma takaa 200 päivän ajaksi tuntuvasti korkeamman työttömyyskorvauksen.

Ansiopäivärahasta on kattava selvitys laskureineen ja taulukkoineen työttömyyskassojen yhteisjärjestön www –sivuilla http://www.tyj.fi/

En tiedä miksi, mutta usein työnantaja välttää puhumasta irtisanomisesta ja puhuu sen sijaan työsuhteen päättämissopimuksesta. Nämä sopimukset ovat ongelmallisia, sillä työsopimuslain useimmat pykälät ovat ns. pakottavaa lainsäädäntöä, joten niistä ei voi sopia toisin.

Olen nähnyt jopa asianajotoimistoista peräisin olevia työsuhteen päättämissopimuksia, joissa yritetään sopia toisin, kuin pakottava työsopimuslain pykälä määrää.

Irtisanomisuhan piirissä olevalla työntekijällä on oikeus saman tai samassa määräysvallassa olevan toisen työnantajan vapaisiin työpaikkoihin, jos hänen osaamisensa ja kokemuksensa joko suoraan tai vähäisen koulutuksen jälkeen ovat sopivat kyseisen työn kannalta. Työnantajan on muistettava tämä uudelleensijoitusvelvoite työsuhteen  loppumiseen asti eli irtisanomisajan loppuun asti.  Irtisanomisajan päättymisen jälkeenkin irtisanotulla työntekijällä  on etuoikeus päästä takaisin töihin, jos työnantaja tai samassa määräysvallassa oleva työnantaja tarvitsee uuden tai uusia työntekijöitä samanlaisiin tehtäviin.  On huomattava se, että irtisanotulla on eutoikeus, joten työtä on hänelle tarjottava. Ei riitä esimerkiksi se, että irtisanotuille lähetetään tieto avoimista työpaikoista, ja odotetaan, lähettääkö joku heistä hakemuksen. 

Samanlaisen tehtävän arviointi on vaikeaa. Olen huomannut kokemukseni kautta sen, että usein työnantaja arvio tehtävien samanlaisuutta tiukemmin, kuin esimerkiksi tuomioistuin.  Yt –prosessia koskevissa tuomioistuimien päätöksissä ei irtisanomisten laillisuutta yleensä ole havaittu lukuunottamatta paria viime aikaista ikäsyrjintätapausta, vaan tuomiot ovat tulleet siitä, että työntekijälle ei ole tarjottu työtä, vaikka työnantaja on palkannut ulkopuolelta työntekijän samanlaiseen tehtävään. Myös vuokrattu työntekijä rinnastetaan ulkopuolelta palkattuun työntekijään.  Ammattikorkeakoulun ja muiden oppilaitosten opiskelijoita on jatkuvasti vailla harjoittelupaikkaa. En tiedä kaikista, mutta useimmissa yleissitovissa työehtosopimuksissa on sovittu siitä, että harjoitteljoita voidaan palkata, mutta heillä ei saa teettää irtisanottujen tai lomautettujen työntekijöiden töitä. Ei siis ole mahdollista irtisanoa työntekijää ja ottaa hänen töitään tekemään palkaton harjoittelija. 

Kolmas pakottavan lainsäädännön piirissä oleva oikeus on oikeus riitauttaa työsuhteen pättyminen.

Toistan vielä sen, ettät kaikki kolme edellä mainittua asiaa ovat työsopimuslain pakottavaa lainsäädäntöä, eikä niistä voi sopia toisin. Suomalainen työntekijä on tosin luotettava, joten hän ei lähde riitauttamaan allekirjoittamaansa sopimusta. En ainakaan tiedä, että kukaan olisi sitä tehnyt. Vaara kuitenkin kasvaa, sillä tieto näiden sopimusten pätemättömyydestä alkaa jo olla niin yleisessä tiedossa, että ennemmin tai myöhemmin joku lähtee yrittämään sopimuksen kumoamista.

Päättämissopimuksen yhteydessä työnantaja maksaa muutaman kuukauden ylimääräisen palkan.  On hyvä tietää se, että kaikki se ylimääräinen palkka, jonka työnantaja työntekijääle maksaa työsuhteen päättyessä, siirtää työttömyysturvan maksamista yhtä paljon.   Jos ylimäärinen palkka on esimerkiksi kolmen kuukauden palkkaa vastaava summa, pidentää työttömyysturvan maksaja karenssia kolmella kuukaudella.   Jos työntekijä on ns. putki-ikäinen on hänen ylimääräisestä palkasta saamansa hyöty tässä tapauksessa se ero, joka palkalla ja työttömyyspäivärahalla on kolmen kuukauden aikana. Nuoremmalla työntekijällä, jonka uudelleentyöllistyminen on vaikeaa, on hyötyä myös siitä, että ylimääräinen palkka siirtää päivärahan 500:n päivän maksujaksoa vastaavasti pidemmälle.   Suurin hyötyjä on kuitenkin työntekijä, joka työllistyy nopeasti toisen työnantajan palveluun. Hänhän saa silloin jonkin aikaa kahtaa palkkaa. 

perjantai 2. syyskuuta 2011

HELPPO PERUNASOSEEN ELI MUUSIN RESEPTI

Älä kuori perunoita, mutta poista niistä pahat kohdat.  Paloittele perunat noin neljään osaan. Laita osat vatkaimen kestävään kattilaan ja kattilaan vettä niin, että perunapalat juuri ja juuri peittyvät.

Keitä palat niin kypsiksi, että ne on helppo vatkaimella muusata.  Kun perunapalat ovat ylikypsät, kaada kattilasta muu vesi pois, mutta jätä sen verran vettä, kuin arvelet muusiin tarvittavan. Lisää kattilaan vähän suolaa ja paljon maitojauhetta.  Käyttämällä veden ja maitojauheen sijasta maitoa et saa yhtä hyvää makua. Vatkaa seos muusiksi. Jos perunapalat olivat riittävän kypsiä, ei irrallisia paloja jää muusiin. Huom! Muusi jäähtyy nopeasti!